pijl_onderpijl_linkspijl_rechtspijl_bovenhoek_linkshoek_onderhoek_linkshoek_bovenfacebooklinkedintwitter
zoek je hulp?
Bewoners ‘De Rijp’ blij met de sleutel van hun nieuwe thuis in een levendige community

Bewoners ‘De Rijp’ blij met de sleutel van hun nieuwe thuis in een levendige community

Eerste sleuteluitreiking van het Bredase Gemengd Wonen project.

Gepubliceerd op 15 juni 2023

Woensdagmiddag 15 juni 2023 openden de eerste twee bewoners van het nieuwbouwcomplex ‘De Rijp’ de deur tot hún woning. Zij zagen als allereerste hun eigen plekje in dit bijzondere Gemengd Wonen project in de Bredase wijk Heuvel. De sleutels werden uitgereikt door wethouder Arjen van Drunen en directeur-bestuurder Caroline Timmermans van WonenBreburg.

Zoals de zon vrolijk straalde, straalden ook de gezichten van de nieuwe bewoners van ‘De Rijp’. Met de sleutel in hand, breekt voor hen een nieuwe (woon)fase aan. Vanaf vandaag zijn zij namelijk onderdeel van een nieuwe, levendige community waar iedereen meedoet én meetelt.

Vaak val ik zelf tussen wal en schip”, zegt Nathan. De 25-jarige heeft door het 22q11-deletiesyndroom onder meer een verlamde stemband. “Hierdoor fluister ik altijd. Maar, in De Rijp val ik niet op. Ik ‘blend’ ertussen. Hier zijn we gelijkwaardig aan elkaar gewaagd. We helpen elkaar waar nodig. Of maken gewoon even een kort praatje.”

Dat praatje is voor bewoners Daniël van Daalen en Jodie de Hoon ook heel belangrijk. Zij wonen nu in een complex waar ze de meeste buren niet kennen. “De samenleving wordt steeds individualistischer”, vertelt Daniël. “Mensen lopen elkaar voorbij, zonder gedag te zeggen”, vult Jodie aan. Samen zochten ze naar de saamhorigheid die ze nu misten. Een plek waar iedereen daar gelijk instaat. Dat vonden ze in de Rijp. “Het is supertof om straks activiteiten met elkaar te ondernemen. Of dingen voor elkaar te doen. Om eindelijk die goede buur te kunnen zijn, waar we het samen zo vaak over hadden”, sluit Daniël af.

Levendige community
‘Beter een goede buur dan een verre vriend’. Dat is de gedachte achter het Gemengd Wonen project in De Rijp. Jong of oud, alleen of met z’n tweeën, met of zonder hulpvraag; iedereen voelt zich hier thuis. Samen een kop koffie drinken, een buurtactiviteit organiseren, een handje helpen bij het plakken van een fietsband of bij de administratie. Met elkaar en de community bouwer bouwen zij verder aan een fijne woonplek, en goed contact met de rest van de wijk Heuvel.

“We willen van wonen naar samenleven. Dus niet naast elkaar wonen en niet naar elkaar omkijken, maar juist elkaar helpen en ondersteunen. Deze woonvorm maakt echt het verschil voor mensen, het zet in op gelijkwaardigheid en wederkerigheid. Ieder draagt een steentje bij en ontvangt ook hulp. Zo kan in Breda iedereen meedoen.”, aldus wethouder Arjen van Drunen. Directeur-bestuurder Caroline Timmermans van WonenBreburg vult aan: “Samen met onze partners hebben we een woonvorm ontwikkeld die de bewoners geborgenheid biedt en tegelijkertijd uitnodigt om als een goede buur naar elkaar om te kijken. Ook de unieke opzet van het gebouw, waar ontmoeting centraal staat, faciliteert een vorm van samen wonen die bijdraagt aan het welzijn van allemaal.”

Unieke samenwerking
In nieuwbouwcomplex ‘De Rijp’ zijn 53 sociale huurappartementen. Hiervan zijn 20 woningen bedoeld voor mensen die tijdelijk ondersteuning nodig hebben bij het zelfstandig wonen, met begeleiding van zorgprofessionals. Dit Gemengd Wonen project is een initiatief van WonenBreburg, Gemeente Breda, Prisma, SOVAK, SMO Breda en Zintri Zorggroep. Samen zorgen zij voor een woonvorm met veel aandacht voor ontmoeting. Door de gemeenschappelijke keuken, een tuin en extra brede gangen met zitjes. Maar vooral door het oog hebben voor elkaar zorgt ‘De Rijp’ voor een sterke community, tussen de bewoners én hun omgeving.