pijl_onderpijl_linkspijl_rechtspijl_bovenhoek_linkshoek_onderhoek_linkshoek_bovenfacebooklinkedintwitter
zoek je hulp?
Start bouw appartementen Rijpstraat/Nansenweg Breda

Start bouw appartementen Rijpstraat/Nansenweg Breda

Toekomstige community versterkt verbinding.

Gepubliceerd op 3 december 2021

Op woensdag 1 december ging de eerste schop de grond in voor de bouw van 110 sociale huurappartementen aan de Rijpstraat/Nansenweg in Breda. Het is een bijzonder project voor woningcorporatie WonenBreburg, Gemeente Breda en zorgpartners. Het project in de Bredase wijk Heuvel wordt een community waar iedereen meetelt en op zijn of haar eigen manier zijn steentje bijdraagt. Het project zet sterk in op verbinding tussen bewoners onderling én met de wijk.

Het nieuwbouwproject bestaat uit twee woonblokken. Het eerste woonblok, met 53 zelfstandige huurappartementen, is een gemengd wonen project van WonenBreburg. Hier ontstaat straks een levendige, sociale wooncommunity met plek voor iedereen. Samen met de zorgpartners, Prisma, SOVAK, SMO Breda en Zintri Zorggroep en Gemeente Breda, stelt WonenBreburg een groep huurders samen die er bewust voor kiest een goede buur te zijn.

Levendige, sociale community
Samen faciliteren en activeren de betrokken partijen de sociale community waar iedereen meetelt, iets voor elkaar betekent en waar oog is voor elkaar. De groep bestaat uit 33 reguliere woningzoekenden en 20 bewoners vanuit de betrokken zorgorganisaties. Zo ontstaat een levendig wooncomplex waarin iedereen mag zijn wie hij of zij is. Het project heeft straks een gemeenschappelijke keuken en een ruimte met een wijkfunctie. Wat dit precies voor ruimte wordt, bepaalt de community samen. Het project draagt bij aan het programmaplan Pact Wonen en Zorg Breda. Iedereen moet in Breda fantastisch kunnen wonen én blijven wonen.

Toekomstig woongeluk
Hans Pars, bestuursvoorzitter WonenBreburg: “Dit project stemt in meerdere opzichten tot vreugde. Het is een veelbelovend voorbeeld hoe we in samenwerking met zorgpartners en gemeente een vitale woonplek creëren waar iedereen graag iets voor elkaar wil betekenen. En het levert een zeer substantiële bijdrage aan de versnellingsambitie van de gemeente en de Bredase corporaties om voor 2023 1.200 sociale huurwoningen te realiseren.”

Wethouder Daan Quaars, portefeuillehouder Bouwen en Wonen: “Mooi principe dat bewoners worden geselecteerd op hun bijdrage aan de community. Want een huis is meer dan vier muren en een dak. Het is een plek waar je herinneringen maakt. Ik vind het gaaf dat we vandaag niet alleen de fundering van de bouw leggen, maar misschien nog wel meer de fundering van toekomstig woongeluk!”

Suzanne van Rossum, programmamaker SMO Breda en vertegenwoordiger namens de zorgpartner: “Goed wonen heeft te maken met ontmoeten, naar elkaar omkijken en iets voor elkaar betekenen. Dat is waar we samen voor gaan!”

Samen verrichten Hans Pars, Daan Quaars en Suzanne van Rossum in klein comité op 1 december een bijzondere openingshandeling die het karakter van het woonproject vertegenwoordigd. Zij versterken samen met zorgpartners de fundering met toekomstig woongeluk door een tijdscapsule met woonwensen toe te voegen.

Tweede bouwblok
In het tweede bouwblok aan de Nansenweg komen 57 reguliere sociale huurappartementen, twee- en driekamerappartementen. WonenBreburg bouwt de appartementen om met name de vraag van senioren in de wijk Heuvel naar geschikte ouderenhuisvesting te faciliteren. Ook binnen dit bouwblok staan ontmoeten en verbinden centraal. Dat komt onder andere tot uitdrukking door de opzet en de indeling van de woningen. Ook deze bewoners zijn van harte welkom om gebruik te maken van de faciliteiten van de community.

De woningen zijn energiezuinig om de woonlasten voor bewoners laag te houden. Bouwbedrijf Van Grunsven is de uitvoerder, de woningen worden naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 opgeleverd.

De 110 appartementen aan de Rijpstraat/Nansenweg maken deel uit van de afronding van de herontwikkeling van de wijk Heuvel F1. Naast deze appartementen komen in het plangebied (Rijpstraat, Spitsbergenstraat, Nova Zemblastraat, Nansenweg, Roggeveenstraat, Hudsonstraat en Planciusplein) 155 koopwoningen.